fbpx

VIIKKOKIRJE – VECKOBREV 16/2023

Minit:

Den här veckan har vi haft fåglar som tema. På måndag läste vi en bok om fåglar, Mur pieni lintukirja.
På tisdag bongade vi fåglar inne i lilla rummet. Barnen fick välja en fågelbild, och sedan lyssnade vi intresserat på fåglarnas olika ljud/sång från Ipaden. De flesta barnen hittade sin egen favoritfågel bland alla, t.e.x uggla, skata, kråka, hackspett.
På onsdag och torsdag hade vi lång utevistelse ute på gården i vårsolen. En liten grupp åt gången kom in och gjorde små fågelholkar som fåglarna vi gjorde för några veckor sedan skulle bygga bo i. Barnen var ivriga att limma silkespapper i egen vald färgkombination på mjölkburkarna. Holkarna sattes upp i lilla rummet på väggen där vi har årstidsträdet.
På fredag hade vi hela husets gemensamma stund ute på gården i härligt vårväder. Vi inledde med den klassiska Fågeldansen/Tiputanssi, och alla tyckte det var jätteskoj. Sedan fick vi lyssna på olika fåglars ljud och se på fågelbilder. Stunden avslutades med en lek där barnen fick visa att de lärt sig olika fåglars namn genom att då Minna ropade en fågels namn, springa till rätt bild.

Mellanit:

Denna vecka har hela dagis fågelvecka. Mellanit började med att leka ute på gården. Sandlådan var speciellt roligt då den har varit frusen under vintern men när man nu äntligen kan börja gräva där. Under samlingen funderade vi på fyra olika vårfåglar, hur de ser ut, vad de heter och hur de låter. Dessa fåglar var sädesärla, svala, koltrast och lärka. Slutligen målade vi en bild av en av fåglarna.

På tisdagen började vi vårt hemliga pysselprojekt!

På onsdagen fortsatte vårt hemliga pysselprojekt.

Också på torsdagens skogsutflykt var det fåglar som stod i fokus. Vi fågelskådade och sökte framförallt efter de fåglar vi funderat på under veckan.

På fredagen hade vi en trevlig avslutning på vår fågelvecka. Då det dessutom var ett så vackert väder tillbringades hela förmiddagen ute. Vi började med en liten samling där vi repeterade de fåglar vi funderat på denna vecka. Därefter lyssnade vi på hur de låter. Det var riktigt spännande och barnen försökte också härma dessa fågelsånger. Därefter dansade vi fågeldansen (tipu-tanssi) och lekte en lek där man skulle springa från den ena bilden till den andra då vuxen ropade ut fågelnamnen. Därefter fick barnen leka fritt på gården resten av förmiddagen.

Midit:

Maanantaina vietimme leikkipäivää mm. junaleikissä ja koti/nukkeleikissä.
Aamupiirissä keskustelimme lintuviikon alkajaisiksi erilaisista muuttolinnuista ja katselimme lintujen kuvia sekä kuuntelimme niiden ääniä. Lopuksi vielä väritimme linnuista kuvat.

Tiistaina aloitimme salaiset askartelupuuhat Tinan johdolla ja jatkoimme puuhaa myös keskiviikkona. Sen verran voi paljastaa, että hommassa käytetään myös vasaraa ja nauloja 😊

Torstaina oli jälleen Robin Hood metsäretken vuoro ja ilma olikin oikein suotuisa. Jatkoimme lintuaiheella, erilaisia kevätlintuja ja keväänmerkkejä bongaten. Metsäblogissamme lisää tietoa retkestä.

Perjantaina koko talon puuhissa viimeistelimme lintuteeman kokoontumalla pihaan ja piirissä lauloimme ja tanssimme tipitiin ja sen jälkeen muistelimme miltä näyttääkään västäräkki, kiuru ja pääskynen ja lintukuvien avulla leikimme pihassa maa-meri-laiva leikkiä.

Maxit

Den här veckan började vi med att ha lekdag. De populäraste lekarna vad kiosk, lego och plus plus. Vi pratade också om vårfåglar. Sädesärla, svala, koltrast och lärka. vi lyssnade på fåglarnas ljud och såg hur fåglarna såg ut och så hade vi också färgläggningsbild så alla fick färglägga en fågel.
vi har också börjat med hemligt pyssel som vi inte avslöjar något destumera om det får bli en hemlighet ännu några veckor.
På torsdag hade vi utflykt och gick iväg till Robin Hood skogen för att bongafåglar några fåglar såg vi och lite andra vårtecken. mera om det i skogsbloogen på facebook.
På fredagen på hela husets gemensamma stund hade vi ute på gården. Med fågeltema. vi började med tiputanssi. Efter det lyssnade vi på vårfåglarnas ljud. Och sen lekte vi en lek där vi sprang till den fågel som ropades.