fbpx
  • Suomi

Kun lapsi sairastaa…

” Karhunpoika sairastaa, häntä hellikäämme. Lääkkehillä hoidelkaa, Nalleystäväämme. Uni paras lääke on, sitä nauttikaamme. Nalleraukan kuntohon, aamuksi jo saamme”

Tutut laulun sanat eivät aina toteudu lapsiperheen arjessa ja pieni potilas saattaa tarvita useammankin päivän lepoa. Monesti meiltä kysytään: Milloin lapsi on päiväkotikuntoinen, milloin lapsi voi sairastetun taudin jälkeen palata päivähoitoon? ”

Vastaus on helppo: Lapsen on oltava kuumeeton ja lapsen tulee jaksaa osallistua päiväkodin kaikkiin toimintoihin, kuten ulkoiluun ja mahdolliseen liikuntaan sekä syö ja juo normaalisti. Lapsi pystyy nukkumaan päiväunet (mikäli on sen ikäinen että yleensä vielä nukkuu päiväunet), ts. mahdollinen yskä ei häiritse hänen eikä muidenkaan lasten unta. Suositus on, että lapsi saa viettää kaksi kuumeetonta päivää kotona ennen kuin palaa hoitoon!

Vatsataudin sairastettua lapsi on ollut kaksi päivää oireeton ennen kuin palaa päivähoitoon ( tämä sen vuoksi, että esim. Noro-virus erittyy ulosteen mukana vielä 2 vrk sen jälkeen kun viimeiset oireet ovat hävinneet).

Mikäli lapselle on määrätty antibioottikuuri, alkaa se yleensä vaikuttaa 24 h sisällä, joten lapsi voi, oman vointinsa salliessa, palata turvallisesti hoitoon 2 vrk sen jälkeen, kun antibioottikuuri on aloitettu. Tämä kannattaa kuitenkin aina varmistaa hoitavalta lääkäriltä.

Yleisesti vuodenajan yleisimmistä sairauksista

Ns. varsinainen ”flunssakausi” alkaa yleensä n. 2 viikkoa koulujen alkamisen jälkeen ja kestää koko syksyn ja talven. Keväällä ja kesällä ilmenee toki silloinkin pienempiä ”flunssa-aaltoja”. Tavallisesti ns. ”flunssat” ovat eri virusten aiheuttamia infektioita, joihin yleensä liittyy nuhaa, yskää ja / tai kuumetta. Niiden kesto on hyvin yksilöllisesti parista päivästä jopa yli viikkoon.

Flunssaa ei pidä sekoittaa influenssaan, joka on yleensä taudinkuvaltaan vakavampi ja jonka aiheuttavat Influenssa A tai B virukset (tai sikainfluenssassa H1N1 virus). Influenssaan liittyy usein korkea kuume ja lihaskipuja, joskus myös yskää. Influenssakausi on yleensä vuodenvaihteesta 2-3 kk:n ajan. Sekä influenssa että tavallisemmat flunssat tarttuvat pisaratartuntana, ts. aivastaen, yskien tai eritteiden välityksellä, yleensä käsien kautta. Tämän vuoksi hyvä käsihygienia onkin paras keino välttyä tartunnalta. Virusten kohdalla tavanomaiset käsikaupassa myynnissä olevat desinfektioaineet (käsidesit) eivät riitä, vaan vaaditaan perusteellinen vesipesu saippuaa käyttäen.

Vatsatauteja on liikkeellä ympäri vuoden, ehkäpä hankalin kaikista vatsatautia aiheuttavista viruksista on Noro-virus, koska se tarttuu herkästi ja elää hyvin pitkään pinnoilla, minkä vuoksi Noro-virus aiheuttaa usein epidemioita. Myös tämän viruksen tartunnalta välttyy parhaiten huolellisella käsipesulla saippuaa käyttäen, pelkkä käsidesi ei riitä.